Parlamentul a decis! Constatarea amiabilă a accidentelor minore va putea fi făcută fără implicarea poliţiei

Distribuie:
 • 79
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

(update 08.11.2018) Legea a fost votată în lectura a doua, finală, cu 73 de voturi. Publicăm în cele ce urmează textul proiectului de lege aprobat, o analiză a impactului şi o sinteză a obiecţiilor, din care puteţi afla mai multe detalii la subiect.

*Dacă documentele nu apar imediat, actualizează pagina!


(update 27.09.2018) Constatarea amiabilă a accidentelor minore, fără implicarea poliţiei. Parlamentul a votat regulamentul cu o completare

Deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova au votat astăzi în primă lectură un proiect de lege care cuprinde regulamentul ce conţine procedurile prevăzute pentru constatarea amiabilă a accidentelor rutiere, însă cu o completare.

FOTO: nerdwallet.com

Noul articol 31, ce de doreşte a fi inclus în Codul Contravenţional, va conţine un aliniat nou care prevede: „Deteriorarea nesemnificativă a vehiculelor presupune deteriorarea cauzată prin avarierea vehiculelor în rezultatul accidentului de vehicul, suma căreia nu depășește 400 unități convenționale (20.000 de lei)”.

Respectiv, dacă pagubele vor depăşi suma de 20.000 de lei, accidentul nu va mai putea fi constatat în mod amiabil, lucru care va duce la implicarea poliţiei.

Amintim că această lege trebuie votată şi într-o a doua lectură pentru a fi aprobată definitiv şi urmează a intra în vigoare abia după 1-2 ani (după caz) de la data publicării în Monitorul Oficial.


(01.08.2018) Constatarea amiabilă a accidentelor minore, fără implicarea poliţiei. Guvernul a votat un regulament

Un regulament cu procedurile prevăzute pentru constatarea amiabilă a accidentelor rutiere este mai aproape de a fi pus în practică. Lansat în consultări publice încă din martie 2017, un proiect care îl include a ajuns abia astăzi pe masa Guvernului, unde a fost aprobat pentru a fi transmis Parlamentului.

Pe scurt, documentul prevede mai mulţi paşi pe care vor trebui să-i facă şoferii implicaţi într-un accident uşor, soldat doar cu pagube materiale nesemnificative, fără a mai fi nevoiţi să cheme poliţia şi să aştepte în plin trafic sosirea echipajului. În aceste cazuri, șoferii nu vor fi amendați, singura sancțiune fiind majorarea prețului primei de asigurare pentru anul următor

FOTO: firstlightlaw.com

În primul rând, trebuie înţeles corect termenul de „constatare amiabilă” – procedură simplificată și benevolă de documentare a accidentului de autovehicul soldat doar cu daune materiale nesemnificative prin completarea şi semnarea de către conducătorii de autovehicule implicaţi a formularului „Constatare amiabilă de accident”, stabilit de autoritatea de supraveghere.

Potrivit proiectului, procedura de constatare amiabilă se aplică dacă în accident sunt implicate doar două vehicule, iar în urma acestuia au fost înregistrate doar pagube materiale nesemnificative, fără vătămări corporale. Este obligatoriu ca ambii șoferi să își dea consimțământul, să aibă la ei poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto sau certificatul „Carte Verde”, dar și să fixeze circumstanțele producerii accidentului.

Șoferii vor completa formularul de constatare amiabilă, eliberat gratuit de către asigurator. Cererea de despăgubire se depune de către persoana păgubită la asigurătorul persoanei vinovate, cu anexarea formularului semnat de ambele părţi.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul se aplică cu respectarea cumulativă a următoarelor condiții:

a) în accident sunt implicate doar două autovehicule;
b) accidentul este soldat cu daune materiale nesemnificative;
c) accidentul nu s-a soldat cu vătămări corporale și/sau cu deteriorarea altor bunuri (ex. instalaţii rutiere, piloni, garduri, clădiri etc.) decât autovehiculele implicate în accident;
d) posesorii sau utilizatorii autovehiculelor implicate dețin, la data producerii accidentului rutier, poliţa de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde” (în cazul autovehiculului aflat în posesiunea unei persoane asigurate în străinătate), valabile și emise cu cel puțin 24 de ore anterior momentului producerii accidentului;
e) există consimțământul ambilor conducători de autovehicule implicate privind documentarea accidentului prin procedura de constatare amiabilă și consensul acestora privind circumstanțele producerii accidentului și daunele vizibile cauzate autovehiculelor implicate, precum și persoana răspunzătoare de producerea accidentului recunoaște vinovăția;
f) conducătorii de autovehicule implicați în accident au posibilitatea tehnică de a fotografia locul accidentului rutier sau de a înregistra datele martorilor (dacă aceștia există).

Dacă lipsește cel puțin una din condițiile indicate la prezentul alineat, accidentul rutier este documentat de către organele competente!

FOTO: blogdouo.blogspot.com

Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 11.000 de accidente rutiere neînsemnate, iar cheltuielile suportate de poliție pentru documentarea acestora se ridică la aproximativ 3.5 milioane de lei pe an. Anul trecut, accidentele soldate doar cu pagube materiale au constituit 74 % din numărul total de accidente rutiere.

Proiectul de lege urmează a fi discutat în Parlament în sesiunea de toamnă-iarnă şi va intra în vigoare după ce va fi votat pozitiv de către deputaţi. Până atunci, vezi documentul care urmează pentru a afla mai multe detalii:


Distribuie:
 • 79
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...

У нашей организации интересный блог со статьями про купить однодневные линзы www.cl24.com.ua/
dekorde.com