De ce proprietarul chinez al Volvo a cumpărat acțiuni ale concernului Daimler

Distribuie:
 • 26
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Fondatorul companiei Geely, miliardarul Li Shufu, care recent a cumpărat aproape 10% din acțiunile gigantului Daimler AG şi a devenit astfel cel mai mare acţionar, este entuziasmat de electromobile, condusul autonom și ideea de a proteja industria automobilelor de „invadarea din exterior”. Opinia îi aparţine unui jurnalist de la portalul Deutsche Welle care a făcut un mic studiu de caz.

FOTO: reuters.com

Miliardarul Li Shufu din orașul chinez Hangzhou „a cumpărat” Mercedes. Adevărul este că nu în întregime, însă doar o zecime. Această veste excită acum nu numai constructorul german Daimler, care are un nou investitor strategic în mâinile căruia se află cel mai mare pachet de acţiuni. Investiția în valoare de câteva miliarde de dolari a fondatorului companiei chineze Geely și a proprietarului suedez al Volvo poate schimba alinierea forțelor în industria auto globală și poate duce la formarea unor noi alianțe în domeniu. Drept urmări, tranzacţia poate duce la unele conflicte de interese serioase.

Cel mai mare pachet de acțiuni a producătorului de Mercedes-uri

Însăși apariția investitorului chinez nu a devenit o mare surpriză, mai impresionantă fiind investiţia de capital făcută. Vineri seara, 23 februarie, după încheierea tranzacționării la bursa de valori din Frankfurt, Geely a anunțat că a achiziționat 9.69% din acțiunile companiei Daimler. Valoarea actuală pe piaţă a Daimler AG este de aproximativ 75 de miliarde de euro. Astfel, compania controlată de Li Shufu, în vârstă de 55 de ani, cumpărând în ultimele săptămâni acțiuni printr-un intermediar, a scos din buzunar circa 7.5 miliarde de euro.

FOTO: carspiritpk.com

Capitalul Daimler este împărţit în prezent de un număr aproximativ de 900.000 de acționari, deoarece hârtiile sale de valoare sunt destul de populare în rândul micilor investitori. Prin urmare, concernul practic nu are investitori strategici. Până acum, cel mai mare acţionar care deţinea 6.8% din toate acţiunile era fondul suveran kuweitian – Kuwait Investement Authority (KIA). Mai nou însă Li Shufu le-a luat-o înainte. În calitate de cel mai important coproprietar, are dreptul de a solicita pentru el sau reprezentantul său un loc în consiliul de supraveghere al concernului german. Acolo va fi capabil să participe direct la adoptarea deciziilor cheie privind investițiile și personalul.

Concernul german a reacționat cu un ton destul de restrâns, că este bucuros să vadă încă un „investitor pe termen lung, care este convins de puterea de inovare a Daimler, de strategia și de potențialul său în viitor”. Daimler, – declară într-un mesaj oficial că, – îl cunoaște și-l apreciază pe Li Shufu ca un antreprenor chinez competent și cu orientări spre viitor, cu care se poate discuta constructiv despre schimbări în industrie. Această frază indică faptul că cei din sediul central din Stuttgart ştiu foarte bine care este scopul venirii stăpânului Geely.

Pariul pe electromobile şi baterii pentru acestea

Li Shufu, numit adesea în patria sa ca „Henry Ford de China”, nu a fost atras de popularitatea sau glamour-ul producătorului companiei Mercedes, ci de faptul că Daimler nu s-a lăudat încă în cercurile largi și anume cu: tehnologiile pentru producerea electromobilelor și a bateriilor pentru acestea. El îşi doreşte să „însoțească Daimler pe drumul în care se va transforma şi va deveni una dintre cele mai importante companii din domeniul mobilității electrice”, a afirmat antreprenorul chinez.

Astfel, fondatorul companiei Geely, care produce automobile din anul 1998, intenționează să promoveze reorientarea forțată a concernului german spre producția de automobile electrice. Luând în considerare că Volvo Cars, pe care Li Shufu a achiziționat-o în 2010, vara trecută a anunțat despre tranziția din anul 2019 la producția de mașini exclusiv cu motoare electrice sau hibride, devine evident că: miliardarul chinez are o ţintă concretă.

Un obiectiv principal este de a rezista „invaziei din afară”

Şi aici problema nu constă doar în aceea că pe piața sa nativă chineză (care este extrem de importantă pentru Daimler și unde de curând Volvo a început să vândă tot mai bine) începând cu anul 2019 vor fi introduse cote speciale pentru constructorii auto din ţară şi din străinătate, cu scopul de a-i impune dramatic să mărească producţia de vehicule electrice.

Li Shufu este obsedat de ideea că producători auto clasici ar trebui să-și unească eforturile pentru a rezista în comun „invaziei din exterior” – atacul corporațiilor IT care încep a înainta pe piața promițătoare a conducerii autonome cu maşini cu tracțiune electrică. „Concurenții care ne aruncă provocări tehnologice în secolul XXI nu sunt din industria automobilelor”, subliniază antreprenorul chinez.

El este convins că niciun concern auto nu poate lupta separat împotriva unor companii precum Tesla, Google, Apple sau Uber. „Este timpul pentru o nouă mentalitate. Participarea mea în cadrul Daimler va reflecta această viziune a viitorului „, spune Li Shufu.

FOTO: ibtimes.com

Posibile conflicte de interese și încălcări ale legii

Apariția noului co-proprietar chinez în fruntea faimosului concern german a provocat o reacție amestecată în Germania. Expertul binecunoscut în domeniul ingineriei auto, profesorul Ferdinand Dudenhöffer, evaluează pozitiv întâmplarea și este convins că Daimler „va deveni chiar mai puternic și mai inovator”. Un alt expert eminent, profesorul Willi Diez, consideră că acum Daimler AG va deveni mult mai protejat de amenințarea unei preluări ostile.

Însă dacă sosirea investitorului chinez ar fi considerată drept o astfel de încercare de preluare ostilă? Potrivit ziarului Handelsblatt, conducerea concernului german este foarte îngrijorată de posibila apariție a lui Li Shufu în consiliul de supraveghere. În particular, deoarece antreprenorul chinez deține în același timp Volvo Cars și este cel mai mare acționar al Volvo Trucks, iar aceste companii nu sunt altceva decât doi concurenți direcți ai Daimler pe piețele de autoturisme și camioane, respectiv.

FOTO: autoexpress.co.uk

Aici apare un conflict clar de interese, deoarece în cadrul întâlnirilor consiliului de supraveghere sunt discutate planurile secrete de dezvoltare ale concernului și detaliile privind dezvoltarea noilor modele. Un alt conflict de interese constă în faptul că Daimler are deja din anul 2003 un partener de încredere în China – BAIC Motor, cu care planifică lansarea unei game întregi de electromobile în 2019. În , nemţii cooperează cu producția de automobile electrice a firmei chineze BYD. Cu toate acestea, analiștii băncii NordLB consideră că un al treilea partener chinez în persoana lui Geely, producătorului de maşini Mercedes-Benz și smart nu i-ar strica.

Sindicatele germane subliniază faptul că sosirea Geely la colegii suedezi din uzinele Volvo în mod clar a fost un beneficiu, prin urmare apreciază pozitiv intenţiile noul acționar, cu toate că promite să monitorizeze îndeaproape securitatea locurilor de muncă din Germania. Guvernul ţării, la rândul său, declară că, în principiu, salută investițiile străine private, dacă regulile sunt respectate și nu există niciun pericol de abuz în interesul altor state.

În același timp, ministrul german al Economiei Brigitte Zypries, promite să afle cum s-a întâmplat că Geely a anunţat achiziția simultană a aproape 10% din acțiuni, în timp ce legile actuale impun că iniţial trebuie depăşit un prag de 3%, după care de 5%.

Pentru a-și clarifica intențiile și a-şi sublinia bunăvoința, în conformitate cu informaţiile din mass-media germană, Li Shufu a fost deja în Germania şi în ziua de 26 februarie a purtat discuții în sediul central al Daimler. Ulterior la 27 februarie s-a întâlnit la Berlin cu oficiali guvernamentali.

Articol preluat şi adaptat: 


Distribuie:
 • 26
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...

купить коттедж с панорамными окнами

дом в киевской области