(foto) Care au fost, sunt şi vor fi cele mai importante automobile din istorie

Distribuie:
 • 56
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Poate vă întrebaţi, care au fost cele mai importante automobile din toată industria constructoare de maşini? Trebuie să fie câteva care au marcat istoria şi care au fost o platformă de lansare pentru inovaţii?

Răspunsul este DA, sunt astfel de maşini şi ele au schimbat istoria. Fără acestea, lumea de astăzi arăta altfel.

Să le enumerăm:

 • Ford T

8 aprilie 1974, în următoarea zi după moartea lui Henry Ford, câteva gazete din SUA avea pe prima pagină un titlu imens: „A murit tatăl automobilului”. Formal nu este chiar aşa pentru că automobilul a fost inventat de Karl Benz, însă Ford i-a dat maşinii „un bilet de călătorie prin viaţă”.

Istoria succesului companiei lui Ford are la bază mai multe legende. În primul rând, nu Model T a fost primul automobil produs în masă, şi asta pentru că Ford a produs anterior o maşină mai ieftină Model N. În anul 1906 au fost lansate tocmai 8.500 de exemplare!

Însă ce a făcut ca Ford Motor Co să devină cel mai mare constructor de maşini din ţară. Model N nu a fost un model de succes, iar popularitatea acestuia era doar din cauza preţului său mic de achiziţie.

În anul 1909 a fost lansat celebrul Model T. Multe dintre neajunsuri au dispărut, iar fiabilitatea era la cel mai înalt nivel pe acele vremuri.

O altă legendă este că Henry Ford, atunci când a creat Model T, a inventat şi instalaţiile de asamblare a maşinilor. Însă, nici acest mit nu este realitate.

De exemplu, în anul 1901 compania Oldsmobile monta deja maşini pe liniile de producţie – detalii ale automobilelor se mişcau cu ajutorul unor cărucioare de la un muncitor la altul.

Se spune că în anul 1903 angajaţii Ford au mers la un abator al companiei Switf&Co din Chicago şi acolo au văzut cum carnea stătea agăţată pe cârlige şi era mişcată de la un măcelar la altul. Anume de aici s-au inspirat în construcţia unei linii de producţii, fapt care s-a întâmplat în 1913.

Odată cu lansarea mecanismelor de la uzina Ford, în fiecare an performanţa procesului de producţie creştea de două ori. Totodată, şi preţul maşinilor a scăzut până la 260 de dolari (la început un Model T costa 850$), iar salariul angajaţilor era puţin peste 100 de dolari.

Cel mai important merit al lui Ford T este că acesta a schimbat conştiinţa umană. Automobilul nu a devenit un obiect de lux, ci un mijloc de transport. Şi nu degeaba cel mai bun automobil al secolului XX a fost recunoscut Ford T, iar însuşi Henry Ford a primit titlul post-mortem „Antreprenorul secolului”.

 • Bantam BRC

Anume acest automobil este strămoşul legendarului Willys, prin care mai târziu a fost creată marca Jeep.

Inginerii unei companii mici American Bantam au putut dezvolta rapid la comanda Forţelor Armate o maşină compactă şi universală care trebuia să aibă calităţi necesare pentru a putea merge în off-road şi în acelaşi timp să transporte muniţii, răniţii, să poată tracta remorci, să participe la cercetări a teritoriului şi să fie un element cheie în luptă.

Aceasta este a doua versiune Bantam – BRC-60. De prototipul original se deosebeşte prin forma aripilor laterale, o gardă la sol mai mare şi protecţii pentru faruri.

Însă, după 23 septembrie 1940, când Forţele Armate au făcut cunoştinţă cu Bantam BRC, s-au întâmplat nişte lucruri ciudate. Ministerul american al Apărării a decis că American Bantam nu va fi capabil să facă faţă comenzilor şi de aceea au transmis toate documentele cu partea tehnică a maşinii companiilor Willys şi Ford.

Deja în luna noiembrie a aceluiași an a fost prezentat Willys Quad şi Ford Pygmy, care erau practic copia produsului celor de la Bantam. Singura diferenţă era că maşina Willys avea un motor cu 60 de cai putere, mai mulţi decât cei 45 CP de sub capota primul BRC.

Într-un final, în iulie 1941, a fost selectată maşina prezentată de Willys pentru ca aceasta să fie produsă în masă. Şi Ford a mai lansat în această perioadă o maşină proprie, numită GPW (General Purpose Willys).

Cât priveşte American Bantam, compania care a inventat acest tot-teren, a rămas fără nimic. Cota sa în producţia de vehicule militare era minimă.

O versiune unică Bantam BRC cu TOATE roţile directoare. Au fost construite doar 8 exemplare.

Chiar dacă în istorie a rămas Willys, noi trebuie să cunoaştem acea maşină care a avut un impact enorm asupra industriei auto mondiale.

Meritul principal: toate maşinile pentru off-road care au fost construite în prezent, trebuie să îi spună lui Bantam BRC şi fondatorului acestuia Karl Probst un mare mulţumesc.

 • Citroen DS

Pentru poporul francez un DS original este mai mult decât un automobil. Acesta reprezintă o cultură întreagă.

Premiera lui Citroen DS a avut loc în anul 1955 şi a fost într-atât de impresionantă, ca şi la evenimentul de lansare a primului satelit.

În prezent, în lume se numără 500-600 de cluburi care întrunesc amatorii Citroen DS. În Franţa ar trebui să există măcar câte unul în fiecare oraş.

Chiar dacă nu sunteţi un iubitor al Franţei, trebuie să ştiţi că DS a avut o influenţă enormă în industria auto globală.

Suspensiile reglabile care sporeau confortul, farurile care întorceau odată cu volanul şi multe alte lucruri, toate au dus la dezvoltarea maşinilor pe care le putem vedea în prezent în gama Citroen.

Meritul principal: DS a renăscut în francezi încrederea în sine după cel de-Al Doilea Război Mondial.

 • Ford Mustang

Mustang ocupă un loc în lista celor mai importante automobile nu pentru cum arată sau pentru forma caroseriei. Şi desigur nici pentru construcţia sa. Asul din mâneca lui Ford Mustang este că acesta a fost creat de specialiştii în marketing.

Înainte de a fi apărut Mustang, unul dintre cei mai recunoscuţi manageri ai secolului XX, Lee Iacocca, a făcut un lucru foarte straniu la acea vreme: el a făcut o analiză costisitoare şi globală a pieţei auto. El a înţeles un lucru: copii născuţi după război (anii ’50) vor creşte şi îşi vor primi în curând permisul de conducere.

„În anii ’60, numărul celor care au vârsta între 20 şi 24 de ani va creşte mai mult de 50%, – a scris Iacocca în cartea sa „Cariera managerului”. – Se aştepta nu doar o creştere demografică fără precedent, printre cei tineri, dar şi un nivel de dezvoltare mai mare comparativ cu generaţiile precedente. Noi ştiam deja că oamenii cu studii superioare îşi cumpără mai des automobile decât cei care nu au astfel de studii, iar prognozele noastre au arătat că spre 1970 numărul de universităţi şi colegii va fi dublu”.

Lee Iacocca a înţeles instant – trebuie de făcut un produs pentru tineri. Astfel, Ford-ul Mustang prezentat la 17 aprilie 1964 a avut unul dintre cele mai de succes debuturi din istoria construcţiei de automobile.

În primele patru luni de zile au fost vândute 120.000 de exemplare, iar spre sfârşitul anului cifra a crescut până la 680.000. Iar în 1965 vânzările Mustang au depăşit rezultatele Buick, Oldsmobile, Mercury, American Motors, Chrysler şi Cadillac, toate luate împreună!

Lee Iacocca (stânga), alături de cel mai iubit „copil” – Ford Mustang 1964

Meritul principal: Înainte maşinile erau făcute şi apoi producătorii stăteau şi se gândeau cui să le vândă. După Mustang toţi au înţeles – trebuie să se orienteze spre clienţi (spre cerere).

 • Dodge Caravan, Plymouth Voyager şi Renault Espace

Dodge Caravan, Plymouth Voyager şi francezul Renault Espace nu pot fi desemnate drept primele monovolume din lume. Maşini cu astfel de caroserii au fost făcute şi mai devreme, de exemplu în URSS, în anul 1950 a fost construit NAMI-013.

Însă, anume aceşti trei jucători au creat un segment nou, creând un trend pentru dezvoltarea unor maşini comode şi spaţioase pentru decenii înainte.

„Consider că noul Voyager va deveni în anii ’80 ceea ce a fost Mustang în anii ’60. Această maşină va crea un segment nou al pieţei, care nicidecum nu va fi ignorat de concurenţi”, a spus acelaşi Lee Iacocca la prezentarea primului monovolum în anul 1984.

În mod formal, primul monovolum din această troică a fost Dodge Caravan, a cărui lansare a avut loc încă în noiembrie 1983 (premiera oficială a maşinilor americane a avut loc mai devreme decât cea a Renault Espace).

Însă acest lucru nu este important acum. Trebuie de menţionat că dezvoltarea lui Caravan/Voyager şi Espace a avut loc separat, iar aceste maşini au motivat atât clienţii, cât şi constructorii, să-şi revizuiască punctul de vedere privind ceea ce înseamnă „automobil pentru familie mare”.

Apropo, ideea de a crea modelele Caravan/Voyager de asemenea a fost propusă de Lee Iacocca.

Meritul principal: a fost creată o nouă clasă de maşini, care până în prezent dă un ton în industria auto globală.

 • Toyota RAV4

Care a fost primul crossover? Modelul american АМС Eaglу 1979 sau cel francez Matra Rancho 1977? Oare modelele sovietice GAZ-M72 şi Moskvici-410?

Nu are importanţă şi asta pentru că industria auto nu a fost schimbată de acestea, ci de Toyota RAV4 care a fost lansată în anul 1994.

Doar după ce RAV4 a fost cerut semnificativ de către piaţă, toţi producătorii de maşini fără excepţii au început să inventeze maşini de genul celei lansate de Toyota, iar ca urmare a apărut segmentul real SUV (Sport Utility Vehicle).

Vezi şi: Ce înseamnă SUV, care a fost prima maşină numită astfel şi de ce sunt aşa de căutate

Însuşi segmentul crossoverelor a continuat să crească. De la început acesta „îl înghiţea” pe unul din predecesorii săi – segmentul tot-terenurilor adevărate. După aceasta s-a apucat de monovolume.

În prezent Renault Espace nu mai este un monovolum ci aproape un crossover! Ce să mai vorbim de Bentley care a lansat un SUV, iar Porsche are deja două modele de acest gen în gamă.

Meritul principal: Toyota RAV4 a demonstrat că „jeep-urile” pot fi confortabile şi în oraşe.

 • Toyota Prius

Când în anul 1997 Toyota a prezentat primul Prius (din latină – „cel ce merge înainte”), toţi s-au râs de această maşină stranie şi care avea un motor cu un principiu de funcţionare neînţeles. Aşa-zişii experţi de atunci au spus că modelul va suferi un eşec total.

Însă ce vedem în prezent: Prius a reuşit să schimbe lumea. Acest automobil hibrid, chiar dacă nu este unul ideal, a făcut ca majoritatea companiilor constructoare de maşini să se ocupe de dezvoltarea propriilor maşini cu astfel de unităţi de propulsie sau electrice.

Prius a mai demonstrat că tehnologiile hibride pot genera şi un profit uriaş (consum redus de combustibil – factor important pentru orice client).

Meritul principal al Toyota Prius: a văzut în viitor.

 • Smart

Smart „s-a născut în chinuri”: proiectul comun al concernului Daimler-Benz şi a companiei elveţiene de ceasuri Swatch a fost dezvoltat într-o perioadă mare de timp. Încă în anul 1972 nemţii s-au gândit la perspectiva unei maşinuţe de oraş, însă vânzările Smart-ului cu două locuri şi cu o lungime de 2.5 metri au demarat abia în 1998.

De la început produsul îi dezamăgea pe creatori, vânzările abia se mişcau, iar investiţiile în dezvoltarea complexă a părţii tehnice a maşinii erau enorme. Mai târziu compania Swatch chiar a ieşit din proiect.

Însă nu era totul pierdut. Pas cu pas locuitorii oraşelor mari au înţeles ce presupune un Smart, iar producătorul german a înţeles că astfel de maşini mici nu pot fi cumpărate doar de nişte studenţi săraci.

Mai mult decât atât, Smart a determinat autoritățile din unele țări de a schimba legislația: mașinuţele puteau fi parcate atât de-a lungul carosabilului, cât şi pe o parte.

Meritul principal: S-a demonstrat că maşinile mici nu trebuie să fie neapărat urâte şi ieftine.

 • Cel mai mare merit: de la ce s-a început totul. Motorwagen Nummer 1

Când povesteşti despre cele mai importante maşini din istorie, nu ai cum să treci cu vederea peste 29 ianuarie 1886. Atunci neamţul Karl Benz a brevetat prima construcţie pusă în mişcare de un motor, numită Motorwagen Nummer 1.

Una din imaginile rare cu modelul original. Din păcate maşina nu a supravieţuit până în zilele noastre

Dacă Karl Benz nu ar fi inventat automobil, nimic nu s-ar fi schimbat. În secolul XIX, ideea de a crea un mijloc de transport capabil să se mişte de sine stătător plutea în aer.

De exemplu, în anul 1885, Gottlieb Daimler a brevetat Reitwagen sau maşina pe care puteai merge deasupra acesteia (motocicletă), iar la 8 martie 1886 acesta depune deja cerere de înregistrare a unei trăsuri motorizate cu patru roţi!

Reiese că Daimler a creat primul automobil în aceeaşi perioadă ca şi Benz, şi asta în timp ce primul avea o maşinărie cu patru roţi, iar cel de-al doilea una cu trei roţi.

Karl Benz la 81 de ani

Primele trăsuri motorizate ale lui Benz şi Daimler au avut o influenţă enormă în istorie. Însuşi cuvântul automobil (Vehiculum Automobile) a fost inventat pentru Motorwagen-ul lui Benz – aşa a fost numită invenţia sa la Expoziţia Internaţională de la Paris în anul 1889.

Replica Motorwagen Nummer 1 în muzeul Mercedes

 • Ce maşină urmează să apară în această listă?

Deocamdată primii candidaţi în a avea onoarea de a completa această listă sunt automobilele Tesla şi Toyota Mirai. De ce?

Se crede că Tesla Motors va fi prima companie care va introduce automobilele electrice în masă şi va face din acest lucru un trend actual.

Cât priveşte Mirai, chiar dacă nu e primul automobil care este mişcat de hidrogen, acesta are toate şansele să schimbe industria auto. Dacă peste 30 de ani copii noştri îşi vor alimenta maşinile cu hidrogen, vom şti cui să îi spunem un mulţumesc.

Sursa:


Distribuie:
 • 56
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Articole relaționate

www.oncesearch.com/details/girlsdoporn_e330_19_years_old_720p_xxx_720p

покрывало купить