(foto) O istorie întreagă! Arhiva Porsche conţine peste 100000 de coli de hârtie

Distribuie:
 • 13
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Arhiva Porsche se află într-un sediu aparte din Zuffenhausen. Într-o cameră imensă de subsol, din Centrul de Dezvoltare Weissach, se pot găsi mii de desene cu maşini şi cu toate detaliile pe care le au. 

În total, această colecție de schiţe şi documente adunate de-a lungul a 70 de ani, conține peste 100.000 de coli de hârtie!

Unele mișcări ale lui Uwe Geisel sunt aproape reverențiale, în timp ce el desface un desen de construcție cu cea mai mare grijă și prudență pe masă, în fața lui. El mângâie foaia de pergament cu mâna și se oprește scurt înainte de a comenta cu aerul unui expert adevărat: „Acest desen tehnic prezintă un logo Carrera timpuriu, datând din 1952”. 

Procesul se repetă cu o altă foaie de pergament: „Sunt multe detalii interesante despre acest produs, produs în 1948 de Cisitalia. Vedeți volanul? El face o altă apariție în Porsche 356-001″. 

Geisel permite tensiunea să crească în timp ce desface următoarea foaie: „Acest desen prezintă caroseria delicată a modelului 356. A fost schițată pe un desen în 1950”. Toate aceste desene sunt originale şi au rămas intacte după decenii.

Sala de subsol fără ferestre din Centrul de Dezvoltare Weissach ar putea părea rece și austeră, dar primele impresii sunt înșelătoare. Când Uwe Geisel împinge în afară cabinele din dulapurile mari, apare o minunată priveliște – mii de hârtii sub formă rulată cu schiţe şi desene de construcție a maşinilor. 

Aranjamentul lor ordonat seamănă cu un fagure de miere, precum și nuanța lor gălbuie. Alte desene sunt păstrate în sertarele superficiale ale dulapurilor din metal gri. Secvențele numerice din partea frontală a acestor dulapuri încep cu unele cifre familiare – „924 …”, „944 …”, „928 …” – dar numerele de la sfârșitul lor sunt mai greu de interpretat.

Peste 100.000 de schiţe şi desene istorice sunt stocate aici, iar dragostea lui Geisel față de ele este evidentă. Mai uimitor este că aproximativ 1.000.000 de carduri cu diapozitive se află, de asemenea, în grija lui. Ambalate strâns împreună în sertare, ele conţin informaţii preţioase despre modelele Porsche din trecutul îndepărtat. Un dispozitiv cu finisaj de carbon negru a fost achiziționat recent pentru a reproduce aceste carduri. Furnizorul acestui dispozitiv din Marea Britanie este singura companie din lume care produce cititoare de carduri cu funcționalitățile specifice necesare.

Arhiva Porsche, renumită la nivel internațional, este adăpostită în siguranță în interiorul noului Muzeu Porsche. Dar cele mai multe dintre planurile companiei cu desene de construcție pot fi găsite anume în Weissach. 

„Lucrăm în strânsă colaborare cu colegii noștri din Zuffenhausen. Solicitările fanilor vehiculelor clasice Porsche sunt primite cu plăcere aici, la fel ca în Zuffenhausen”, subliniază Geisel. 

„Am lucrat la digitizarea acestui tezaur din 2002 pentru a asigura supraviețuirea tuturor materialelor”, a adăugat Uwe Geisel în cadrul unui reportaj.

Principiul călăuzitor este de a strânge cât mai mult posibil, astfel încât să nu se piardă nimic. Singurele elemente pe care Geisel le-ar putea lua în considerare pentru respingere sunt tipărirea pe calculator a modelelor digitale recente. Însă chiar și acestea vor fi mai întâi inspectate și sortate. 

„Materialul nou apare încă”, spune expertul. Sosirile recente includ mai multe certificate, premii și imagini.

Geisel este încrezător că alte comori de acest tip încă se ascund în dulapurile Centrului de Dezvoltare, iar speranțele sale se bazează pe dorința colegilor săi de a-l ajuta. Printre aceştia se numără şi câţiva pensionari germani, care iată că îşi petrec bătrâneţea într-un mod mai neobişnuit decât alţii.


Distribuie:
 • 13
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...