Sondaj: Este avantajoasă instalaţia GPL montată într-o maşină?

Distribuie:
 • 31
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Alimentarea alternativă cu gaz petrolier lichefiat este un subiect care întotdeauna a generat o serie de dezbateri intense. Pe deoparte există posesori de maşini care afirmă că instalația GPL face mai eficiente costurile de exploatare, iar pe de altă parte sunt persoane care spun că această măsură implică o serie de riscuri.

FOTO: autocar.co.uk

În contextul în care preţurile la carburanţi tot cresc sau scad minor, dacă e să vorbim despre situaţia din ţara noastră, tariful pentru GPL nu se schimbă des, iar astfel instalația GPL pare a fi o modalitate prin care se pot reduce semnificativ costurile de exploatare ale unui automobil.

Totuși, înainte de toate, fiecare potențial client al unui service autorizat care se ocupă de montarea instalaţiilor GPL ar trebui să cunoască ce implică acest tip de alimentare alternativă.

Vezi şi: Audi începe vânzarea a două modele ce pot fi alimentate cu gaz şi care pot fi comandate şi în Moldova

FOTO: gettyimages.com

De la bun început trebuie spus că instalarea unui sistem de alimentare cu GPL este o soluție adecvată mai ales pentru autoturismele care circulă preponderent în mediul urban și ajung să parcurgă anual peste 15.000 km. Cei care și-au montat o astfel de instalație menționează că au reușit reducerea costurilor de exploatare per km cu aproximativ 40-50%, asta comparativ cu sistemele de alimentare clasice pe benzină ori motorină.

Un alt avantaj ar fi legat de aspectul ecologic al acestor instalații, însă să fim serioși că acesta nu este un motiv pertinent pentru care o persoană ar opta pentru o instalație GPL, scrie .

Vezi şi: (foto) Doar în Moldova poți vedea maşini hibride cu instalație de gaz

S-a demonstrat că alimentarea cu GPL cu ajutorul unei instalaţii speciale nu prezintă riscuri majore în exploatare, aceasta fiind în anumite situații mai rezistentă la solicitări comparativ cu sistemele clasice. Prin urmare rezervoarele sunt fabricate din oțel special sau chiar din fibră carbon/sticlă și sunt fixate pe suporți dimensionați pentru a garanta o bună stabilitate în situația unor accelerări sau frânari bruşte.

Constructorii mai afirmă că aceste rezervoare de GPL sunt de până la 20 de ori mai rezistente la străpungeri comparativ cu cele pentru carburanții clasici. Astfel, recipientele de calitate bună dispun de un dispozitiv care nu permite umplerea lor peste capacitatea de 80%, pentru a permite dilatarea gazului în situația unor temperaturi ridicate.

În , în cazul unui eveniment rutier riscul de explozie este minim deoarece rezervorul GPL montat pe autoturism beneficiază de sistem electric de închidere a gazului în trei puncte.

Vezi şi: Este oficial! Locurile în care este interzis să parchezi dacă ai maşină alimentată cu GPL sau CNG

FOTO: thetruthaboutcars.com

Mai trebuie de ținut cont că nu orice mașină este potrivită pentru dotarea cu instalație GPL. Dimpotrivă, există producători auto care oferă versiuni pe bază de GPL ale unor modele de maşini, direct din uzină. Chiar şi noul Dacia Duster este disponibil cu o astfel de opţiune.

Voi credeți că merită investiția într-o instalație GPL sau sunt bani „aruncați în vânt? Cam ce fel de probleme ar putea să apară în timp?

Exprimaţi-vă în comentarii pe Facebook cum e să deţii o maşină care rulează pe bază de GPL, în cazul în care deţineţi una ca asta! Nu ezitaţi să participaţi şi la un sondaj interactiv pe care l-am organizat.

Vezi şi: Interviu: Un taximetrist, vedetă în România. A parcurs la volanul unei Dacia Logan peste un milion de km

Este avantajoasă instalaţia GPL?


Distribuie:
 • 31
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...