(video) IIHS a testat farurile de pe 165 de automobile. Pe câte din ele stau blocuri optice de calitate

Distribuie:
 • 16
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Atunci când Institutul American de Asigurări pentru Siguranța Rutieră (IIHS) a început în anul 2016 să testeze farurile care sunt oferite pe mașinile noi, rezultatele au fost descurajante. Atunci, din 52 de autoturisme şi crossovere, numai un singur automobil a putut oferi nişte blocuri optice de calitate, în opinia experţilor şi în urma rezultatelor testelor specifice.

Probe similare au fost efectuate şi anul trecut şi acestea s-au încheiat cu rezultate mai optimiste: 12% dintre modelele testate au obținut cel mai mare scor. În acest an însă, cifra a crescut până la 19%.

Iată cum a evoluat situaţia între anii 2016-2018

Pe tot parcursul anului 2018, în afară de această lună decembrie, experții de la IIHS au testat farurile de pe 165 de modele de automobile vândute pe piața americană. Dintre acestea, 32 au luat un rating „bine”, 58 de automobile s-au prezentat „satisfăcător” la acest capitol, alte 32 de maşini au nişte faruri ce oferă performanţe „la limita admisibilă”, iar 43 de modele au primit cea mai „proastă” evaluare.

Ca și anterior, experții nu au găsit o dependență clară a calității luminii de tipul sursei de la care provine (fie că sunt lămpi cu halogen, xenon sau LED). Totuşi, s-a demonstrat încă o dată că, mai mult de calitatea iluminării depinde construcția blocurilor optice: de regulă, farurile cu lentile strălucesc mai bine decât reflectoarele.

Vezi şi: (video) Nu știi drumul? Doar urmărește farurile! Noua tehnologie introdusă de Ford pe noul Focus

Iată de exemplu diferenţele în iluminare exterioară, prin faza scurtă, fiind folosit un Hyundai KONA dotat cu faruri cu halogen şi respectiv faruri LED. În ambele cazuri pietonul stă la 47 de metri distanţă de maşină, iar animalele la 67 de metri.

Vezi şi: (video) Volkswagen a prezentat faruri şi stopuri ale viitorului. Sunt capabile să reproducă marcaje şi simboluri

Un lucru important mai trebuie de menţionat. Multe dintre mașinile care au fost testate sunt oferite din uzină cu mai multe opţiuni la capitolul faruri şi de fapt, în 2018, experţii au testat în total 424 de maşini. Unul şi acelaşi model a fost testat în toate nivelele de echipare disponibile, care la rândul lor aduc pe maşină diverse opţiuni de iluminare, iar rezultatele din primul grafic din acest articol se bazează doar pe cele mai bune demonstrate.

De exemplu, crossover-ul Hyundai KONA a intrat în zona verde a graficului doar datorită versiunilor de echipare superioare care oferă printre dotări faruri LED (în SUA cunoscute sub denumirea de Ultimate sau Limited), deși în nivelele de echipare de bază care vin cu faruri cu halogen au obținut un rating „prost”.

Iată cele 43 de modele despre care s-a menţionat că au cel mai slab rating în oricare din nivelele de echipare în care sunt disponibile pentru a fi cumpărate în Statele Unite:

Vezi şi: Testează-ţi cunoştinţele într-un joc interactiv: Ghiceşte cărei maşini îi aparţin farurile

Dintre cele 424 de automobile testate, 67% au arătat rezultate „proaste” şi „la limita admisibilă”. Mai exact, concluzia generală în cazul farurilor lor este că acestea nu strălucesc destul de bine sau îi pot orbi pe şoferii care vin din sens opus, în unele cazuri aceste două neajunsuri combinându-se. (Vezi mai multe detalii în studiul de la finele articolului).

În acest an, singurele modele care au luat cel mai bun rating, indiferent de nivelul de echipare, sunt sedanul Genesis G90 şi crossoverul Lexus NX.

Cu toate acestea, mai este necesar de menţionat un lucru. Rezultatele acestor teste ale IIHS nu sunt aplicabile şi pentru maşinile similare vândute în aceeaşi Uniune Europeană, de exemplu. În Statele Unite ale Americii există cu totul alte reguli pentru forma fasciculului de lumină, luminozitatea lămpilor și marginile iluminării, iar farurile adaptive moderne sunt în genere complet interzise!

Cu toate acestea, în acest domeniu, a început să se înregistreze un progres. În luna octombrie a acestui an, agenţia guvernamentală americană NHTSA (Administrația pentru Siguranța Traficului Rutier) a anunțat că în curând va fi anulată interdicţia de a folosi farurile adaptive. Agenţia s-a convins în sfârșit că tehnologiile moderne nu reprezintă un pericol accentuat de orbire a șoferilor, dar dimpotrivă contribuie la a oferi o lumină mai bună și la observarea din timp, în întuneric, a obstacolelor. Un termen concret al legalizărilor farurilor adaptive este necunoscut deocamdată.

Vezi şi: Experiment: Cum luminau farurile maşinilor acum 110 ani comparativ cu cele din prezent


Distribuie:
 • 16
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...

там edu-mns.org.ua

http://optiontradingstrategies.net/

В интеренете нашел нужный web-сайт со статьями про лучшие брокеры topobzor.info